info@komoramspp.rs

Bio je perač podova u Ukrajini, a danas je milijarder koji povezuje ceo svet

Objavljeno 06 jul 2014
Bio je perač podova u Ukrajini, a danas je milijarder koji povezuje ceo svet

Jan Koum (37), kreator servisa za slanje poruka WhatsApp, počeo je karijeru kao siromašni imigrant iz Rusije. Juče je sa partneron Brajanom Aktonom postao bogatiji za 19 milijardi dolara.

Bogatiji za 6,8 milijardi dolara: Jan Koum
Dogovor podrazumeva četiri milijarde u kešu, preuzimanje deonica „Fejsbuka“ u vrednosti od 12 milijardi i tri milijarde dolara u zatvorenim akcijama. Ugovor je potpisan u kancelariji socijalne službe, gde je Koum nekada dolazio po bonove za hranu. Juče se na to mesto dovezao svojim „poršeom“.

Koum je rođen u selu kraj Kijeva kao jedino dete domaćice i građevinskog radnika. Odrastao je u kući koja nije imala toplu vodu, a njegovi roditelji su živeli u paranoji da ih država prisluškuje. Sa 16 godina se zbog antisemitske klime preselio sa majkom u Kaliforniju. Kao azilanti živeli su od socijalne pomoći, a Jan je čistio podove u lokalnim prodavnicama. Društvo u školi mu nije mnogo odgovaralo jer je smatrao da su sve to površna prijateljstva. Zato se posvetio učenju o računarima.

Partnera s kojim će kasnije postati milijarder Brajana Aktona sreo je prvi put 1997, dok je Akton radio za „Jahu“.

- Može se reći da je bio čudan i veoma direktan u komunikaciji – objašnjava Akton svoj prvi susret sa Koumom. Šest meseci posle toga Koum je počeo da radi za „Jahu“ dok je još bio na fakultetu. Odluku da napusti formalno obrazovanje doneo je nakon jednog poziva od čelnika „Jahua“ Dejvida Fila, kada se pokvario server.

- Mrzeo sam školu svakako, a on me je zvao da im treba hitno neko da reši problem i tako se poklopilo moje napuštanje fakulteta sa kvarom jednog servera – kaže Koum.

Posle devet godina u „Jahuu“, Koum i Akton dali su otkaze i otišli na jednogodišnje putovanje kroz Južnu Ameriku.

Po povratku pokušali su da se zaposle u „Fejsbuku“, ali su obojica bili odbijeni. Okupljanje u kući ruskih prijatelja rodilo je ideju na potpuno novom tržištu – mobilnim aplikacijama. Posmatrajuću ajfon, shvatio je da bi bilo kul da pored imena u kontaktima stoji i informacija o tome šta korisnik trenutno radi, odnosno da li je slobodan za poziv. Sada mu je bio potreban programer koji razvija aplikacije za iOS i ubrzo je našao još jednog ruskog prijatelja.

Glavna promena za WhatsApp je nastala u trenutku kada je „Epl“ omogućio puš notifikacije za aplikacije. U to vreme jedini servis za onlajn razmenu poruka preko telefona bio je BBM, koji je radio samo na „blekberiju“, pa se zbog toga broj korisnika WhatsApp drastično povećavao.

Tada su im bile potrebne investicije, koje su našli od bivših kolega iz „Jahua“.

O autoru